Spara tid - Tre verktyg för effektivt bloggande

foto

När jag frågar bloggare vad deras största utmaning när det gäller bloggandet är så svarar många ”tiden”. För de flesta som inte tjänar pengar på bloggen eller gör den som en del av sin business så hamnar bloggen ofta långt ner på prioriteringslistan efter familj, jobb och vänner. Så, hur gör man för att få tiden att räcka till även till bloggen?
Om du, som de flesta, driver din blogg som ett fritidsintresse, känner du säkert igen dig i problemet – tiden verkar aldrig räcka till. Och när man väl fått en stund över och sitter där framför datorn så är det tvärstopp i hjärnan.
Lösningen stavas, som alltid, planering.
Här nedan finner du tre konkreta verktyg som du kan använda för att få tiden att räcka till – eller åtminstone planera den och optimera den lite bättre.
1. Anteckna idéer direkt!
De flesta fantastiska bloggidéerna slår en när man inte alls har tid att få ned dem på pränt. Men allt som oftast har du i alla fall telefonen med dig. Den där anteckningsappen är fantastisk för att kladda ner idéer i. Jag vet inte HUR många anteckningar jag har i min telefon med halvfärdiga bloggidéer. Det utmärkta i kråksången är att när jag då sitter framför datorn med total skrivkramp så kan jag gräva i mina anteckningar och hitta något att skriva om. Voicememo-appen är också alldeles utmärkt för detta.
2. Batch Content Creation
Låter mer fancy än det är. Vad det handlar om är att helt enkelt skapa massor med innehåll vid ett tillfälle. Om du till exempel är skönhetsbloggare och ska skriva recensioner av produkter. Plåta av alla produkterna samtidigt! Då behöver du bara ställa upp ljus och stativ och hela det projektet en gång. Samma sak om du till exempel är träningsbloggare och filmar små träningsvideos – filma ett gäng vid samma tillfälle och sprid sedan ut dem över tid. Detta gäller även texter (om du inte skriver om vad som händer just idag så klart) – sätt dig och skriv fem texter så har du för hela veckan! Har du något återkommande tema som du lägger upp varje dag/vecka/månad? Gör så många som möjligt samtidigt!
Och när du ändå håller på – skriv ihop några rader om varje inlägg för publicering i dina sociala medier så har du det klart med!
3. Content Calendar
När du nu har skapat allt detta fantastiska material så ska det ju publiceras. Men när? Här är statistikverktyg som Google Analytics en himla bra grej. Kika när du har mest besökare, är det på morgonen, eller på kvällen? Får du bättre respons på en viss typ av inlägg en viss tid på dagen? Utgå från vad dina läsare verkar gilla och planera in inläggen efter det.
Lägg in allt i ett excelark eller i din kalender och schemalägg gärna dina inlägg. Då har du en översikt på vad du publicerar när och får helt plötsligt bättre struktur och mindre stress i ditt bloggande. Voila!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *