Tävlingar på blogg och Facebook - så gör du rätt!

foto

Sociala medier har blivit vardagsmat för de flesta och så även tävlingar som blivit mycket populära att hålla på Facebook och på bloggar. Det är dock för många inte helt klart vad som gäller när man håller en tävling. Var går egentligen gränsen till lotteri och vilka slags tävlingar är egentligen okej utan att bryta lagens långa arm? 
Linjerna mellan vad som är en tävling och vad som är ett lotteri är luddiga för många. Därför har Lotteriinspektionen tillsammans med Konsumentverket och Skatteverket tagit fram en hyfsat lättförståelig folder där de hanterar ämnet. Jag försöker bena ut det viktigaste nedan.
1. Vad är ett lotteri?
”Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.”
Inom ramarna för lotteri räknas bl.a lottning, gissning och vadhållning som är anordnade för allmänheten. Allmänheten är också ett luddigt ord men om du håller din tävling på nätet så anses den vara för allmänheten, om det inte är tex ett stängt forum där inte vem som helst får vara med.
2. Lotteritillstånd och undantag
Lotteritillstånd kan inte sökas av privatpersoner eller företag utan det är i stort sett bara ideella föreningar som kan få tillstånd.
Men vad vore regler utan undantag? Självklart finns de även här. Ibland kan man nämligen få ordna lotteri utan tillstånd. Detta gäller i tryckta skrifter (tex korsord i tidningar) eller i samband med tv- eller radiosändningar. Vinstvärdet i det här fallet får uppgå i cirka 700 kronor.
3. Vad är då en tävling?
En tävling definieras på det sätt att deltagaren presterar något för att vinna. Viktigt här är att personen presterar något som kan särskiljas från de andra deltagarna, som till exempel en slogan eller att personen skapar något som skiljer sig från de andra. Prestationsmomentet får dock inte anses vara ”för enkelt” och det ska tydligt framgå hur vinnaren utses.
4. Hur gör jag då en tävling på ett lagligt sätt på sociala medier? 
Det är väldigt ofta jag ser i bloggar och på Facebook att man bara behöver skriva en kommentar eller ”gilla och dela” (som för övrigt bryter mot Facebooks regler) för att vara med i tävlingen. Detta förfarande bryter mot lotterilagen. För att det ska räknas som en tävling måste du kräva en motprestation och sedan aktivt välja vinnare utifrån denna prestation.
Tips på tävlingformer: 

Att tänka på:

Läs hela foldern här »

4 svar

  1. Hur funkar det här med vinstskatt? Kan det komma ett inlägg om det kanske? Säg att jag tävlar ut något jag gjort själv, hur fungerar det då? Och om man bara har en hobbyblogg, är det annorlunda då än om man har ett företag? Det är mina primära frågor om det där med vinstskatt i alla fall!

  2. Vilket bra inlägg! Inte för att jag på något sätt planerar att starta en tävling inom den närmaste tiden men kanske en dag om min läsarskara ökar. Jag kan ju villigt erkänna att jag inte hade den blekaste aning om reglerna kring vad som klassas som lotteri, ”kommentera inlägget så drar jag en vinnare” är annars en vanlig variant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *