5 saker du bör tänka på innan du startar din blogg
Har du skrivklåda och funderar du på att starta din egen blogg? Då finns det några saker du bör tänka på innan du sätter igång.  Finns det nackdelar med att ha bloggen på en gratis plattform? Vad är fördelarna med eget webbhotell och varför bör du ha en ’Om’ sida? Är du redo? Då kör vi!

1. Var ska din blogg ligga?

Vill du ha din blogg på eget webbhotell (binero.se, citynetwork.se) eller på en gratis plattform (blogg.se, wordpress.com, Nouw etc)? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Eget webbhotell – fördelar

Eget webbhotell – nackdelar

Gratis plattform – fördelar

Gratis plattform – nackdelar

» Läs mer: Vad är skillnaden mellan wordpress.com och .org?
» Läs mer: Vad är en domän och varför ska du ha en?

2. Profil

Hur vill du profilera din blogg? Vad vill du skriva om? Har du någon passion eller är duktig på något speciellt? Vill du kanske berätta om din vardag som småbarnsförälder eller om din passion för matlagning? Om du vill att din blogg ska bli framgångsrik bör du skriva om det som engagerar dig och som du tycker är intressant.
Framgångsrik går att definiera på olika sätt. Vissa bloggar för att tjäna pengar, medan andra skriver för skoj skull och har som mål är att få många prenumeranter. Det finns bloggare som enbart bloggar i egensyfte och det är upp till var och en att avgöra vilket mål man har – om man har något mål överhuvudtaget.
» Läs mer: Så nischar du dina kanaler!

3. Kontinuerliga uppdateringar

Det är viktigt att din blogg uppdateras ofta för att du ska få läsare som stannar kvar och återkommer. Har du ont om tid vissa dagar finns möjligheten det att skriva flera inlägg på samma gång som du sedan kan schemalägga så de postas på förbestämda dagar och tider.
Vill man posta sina inlägg på bästa tider kan man titta i sin statistik vilka dagar och tider bloggen har flest besökare och posta sina inlägg då. Det är bättre att posta relevant, bra innehåll mer sällan än att slänga upp något halvdant bara för att.

4. Inspiration

För att skapa relevant och intressant innehåll till din blogg behöver du ha idéer. Vad blir du inspirerad av? En promenad i solen eller kanske kika runt på Pinterest? Läsa andra bloggar är ett sätt att bli inspirerad och även se vad andra skriver om.
Skriv ner idéer du får, antingen som utkast i bloggen, i en anteckningsbok eller i anteckningar på din mobil. Det är då enkelt att plocka fram när du har bloggtorka eller bara glömt vad du tänkte skriva om. Blogginspiration kan dyka upp när och var som helst.

5. Om och kontakt

Dessa två sidor bör du ha på din blogg. De flesta vill veta vem personen bakom bloggen är, helst med bild. Det blir mer personligt för läsaren om de har en bild av personen bakom tangentbordet. Kontaktsidan; för att folk ska kunna kontakta dig med frågor, samarbetsförfrågningar och förhoppningsvis – hyllningar och kärlek.
» Läs mer: Skriv en fenomenal “Om mig”-sida

Vill du få mer tips om hur du blir framgångsrik bloggare? Missa inte vår webbkurs Brand Boss!

24 svar

 1. Jag måste bara säga att detta inlägget var väldigt givande!
  Jag kämpar för fullt för att få min blogg hörd, eftersom jag tror stenhårt på det jag skriver om, och jag älskar det jag bloggar om också.
  Så när jag läste detta inlägget så fick jag inte bara massa bra tips, jag blev också väldigt motiverad till att tänka ett steg längre och
  inte ge upp bara för att bloggen ena dagen har lite färre besökare än dagen före det.
  Tack så hjärtligt för ett gott inlägg!

 2. är det gratis att ha en blog eller kostar det pengar att ha en blog pga att man är tvungen att ha ett webbhotell eller domän e d icke-gratis?

 3. Det här låter väl förb-nat konstigt; -men- Kan man ha en blogg man inte publicerar?
  Vad jag menar är att – ”det känns så ”allvarligt” att kanske lägga ut ” en massa saker/tankar
  etc, etc, el dyl. Eller man kanske egentligen inte är riktigt säker på Hur eller Vad eller
  ”sättet” man vill ”ha”.
  Tänkte att då kan man testa, tills man själv VET HUR man vill ”Framstå”.
  Eller om man vill hålla sig till ett visst ämne men även skulle vilja/ha behov av att
  ”flumma iväg” kan det kanske vara Värt att testa.
  GÅR DET ALLTSÅ ATT HA EN OPUBLICERAD BLOGG?? (gratisblogg)
  Finns det gratisbloggar man kan ”flytta med sig” om man skulle vilja?
  mvh
  jjeeaaxx

 4. Jätte bra info.
  Men är osäker på vart jag ska skaffa min domän. Vill köpa för jag vill ha koll på annonsörer.
  Nybörjare och 50+++++ 🙂

 5. Hejsan Maria
  Jag e en påg på nästan 55+, och tänkte starta en blogg om dessa djävla zombierna som går om kring med barnvagnar, och sig själva, utan att ha en aning om vad som pågår omkring dom!
  Är det värt att ens försöka??

 6. Tack för bra tips. Jag har provat ett tag att publicera 5-16 inlägg i månaden. Ser i statistiken att jag har flest besökare i slutet av månaden runt den 20-25. Ska prova att posta mina inlägg då och se vad som händer. 😉
  /Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *