Ibland när jag pratar med andra bloggare, frågar jag var de hämtar bilder som de inte tagit själva som de använder på sin blogg. Förvånansvärt många säger då ”vaddå, det är väl bara att hämta från Googles bildsök?”. Då blir jag mörkrädd! NEJ, det är inte bara att hämta från Googles bildsök. Det finns nämligen något som heter upphovsrätt. Men vilka bilder får man då använda?
Har du sett den lilla notisen ”Bilderna kan vara skyddade enligt upphovsrättslagen” som dyker upp när man söker på bilder via Googles bildsök? Den finns där av en anledning. I 9 fall av 10 är det just så – man får inte använda bilderna hur som helst.
I alla fall av foton så är det fotografen som till en början äger rätterna till bilderna. Sedan kan hen sälja bildrättigheterna till företag, tidningar eller liknande för att publicera i olika sammanhang men det är ändå fotografen som äger de konstnärliga rättigheterna och ska alltid (med vissa undantag) omnämnas i samband med att bilden publiceras. Det här är regeln. Sedan finns det så klart undantag.
Det räcker alltså inte med att skriva ”bild från Google” eller ”bild från Pinterest” och länka tillbaka. Har du inte godkännande från fotografen att publicera bilden så bryter du mot upphovsrättslagen.

Hur löser jag detta?

 1. Skaffa godkännande från fotografen som tagit bilden du vill använda. Om du får OK, skriv ”Foto:”, fotografens namn och länka eventuellt till hens site.
 2. Köp en bild via en bildbyrå.
 3. Bädda in en bild från Getty Images Embed-tjänst.
 4. Använd en bild som ligger under licensen Creative Commons (CC).

Creative Commons (CC) är licenstyp som gör det möjligt för dig att använda bilder med godkännande av upphovsmannen. Det finns olika direktiv hur bilder under licensen får användas, om den får ändras eller användas kommersiellt. Läs mer om CC här!


 
Läs mer » 10 bästa bildbankerna med gratis bilder till bloggen


 
OBS! Jag är inte advokat och råd på Better Bloggers ska inte ses som juridiska råd, enbart förslag på riktlinjer att förhålla sig till. 
Upphovsrätt - vilka bilder får jag använda på bloggen?

20 svar

 1. Helt rätt och bra skrivet. 🙂
  Jag hoppas verkligen att fler och fler blir bättre och bryr sig mer om det där med hur man lånar bilder hit och dit.
  Hoppas på att även Instagrammare börjar bry sig mer. Att säga att bilden kommer från Pinterest eller We heart it säger ju absolut ingenting.
  Toppenbra sida det här!
  Ha en fin helg.
  Kram Ulrica

 2. Vad tycker ni om problematiken kring kollage med t.ex. kläder från H&M? Det är väl i princip inte heller lagligt, men å andra sidan, skulle H&M eller nåt annat liknande företag stämma en för att man gör gratisreklam för dem? Det är ju bara win-win för dom. Detta är ju någon som de flesta bloggare sysslar med också, även jag. Bilder som inte är kommersiella är jag däremot väldigt försiktig med numera, speciellt om jag inte vet vem som är upphovsmannen, vilket man ju rätt sällan vet om man söker något random på google, för då kan man ju heller inte kontakta ägaren till fotot..

  1. De flesta e-handlare uppmanar till att man använder deras bilder på tex bloggare, pressbilder (som produktbilder ofta räknas som) distribueras fritt för användning så länge varumärket nämns i anslutning till publiceringen.

 3. Jag har alltid undrat just om hur det går till i Pinterest? Där verkar ju folk klippa och klistra till sina boards. Gäller de andra regler eller kan du bena ut vad som gäller där? Någon har tagit en bild från mig. Ingen frågade om det var okej. Dock det var en av mina sämsta bilder så inte ville jag ta upp ämnet. 🙂

 4. Jag undrar hur det är med alla bostadsbilder från hemmet/mäklaren som syns på många bloggar? Är de fria att använda eller skaffar de godkännande från respektive mäklare/fotograf?

   1. I många fall tror jag faktiskt att mäklaren äger rättigheterna eftersom fotografen i många fall är anställd av mäklaren. Allt beror på hur avtalet mellan fotografen och beställaren ser ut.

 5. Tack för alla tips.
  Känns som att det är säkrast att använda de bilderna man tar själv. Då är man på den säkra sidan 🙂
  Era råd och tips är till stor användning 🙂

 6. Hej, vad bra Better Bloggers är! Bra initiativ! Hittade det just (ska uppdatera gammal blogg…).
  Något jag undrat över länge är varför så få skriver sitt namn och copyright-tecken direkt på fotografier eller teckningar som man lägger ut på webben. Så att det finns någon info när en bild vandrar iväg på egen hand runt jorden och plötsligt hamnar på ett mobilfodral eller så… . Särskilt nu när alla lägger upp så stora högkvalitativa foton.
  Det är visserligen inget vidare stöldskydd, men det ger i alla fall information om vem som skapat bilden (ifall någon bryr sig och vill veta) och ger en påminnelse om att det inte är okej att sprida den vidare eller använda bilden hur som helst.
  Okej, visst är det ett extra steg att infoga text på ett foto, lite meckigt och kräver ett bildprogram av något slag (jag funderar själv hur jag ska effektivisera det bättre), men varför är det inte vanligare?
  Tycker de flesta faktiskt att det är helt okej att fritt skänka bort alla sina fina foton till vem som helst som googlar? Blir bloggare och surfare till och med sura på den som märker sina bilder?

 7. Hur är det med tävlingar där ”XXX förbehåller sig rätten att använda alla bilder i marknadsföringssyfte.” Måste fotografens namn anges?

 8. Hur fungerar det om jag tex använder ett plagg/vara ur ett reklamblad på ett plagg som jag tycker är fint och vill visa mina följare? Bryter jag också mot upphovsrätten då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *