Det här inlägget är en del av artikelserien ”Lär dig wordpress med Binero” i samarbete med Binero – Sveriges vänligaste webbhotell.


WordPress är världens största CMS (Content Management System) och man beräknar nu att mer än en av tre sajter på internet är byggda med systemet. I WordPress kan du bygga både communities, forum och e-handel men det vanligaste formen är precis den vi ska lära dig sätta upp idag – bloggen.
Wordpress är byggd på så kallad Open Source, vilket betyder att vem som helst har tillgång till källkoden och kan bygga bland annat egna plugins (tillägg) och teman. En hel industri av konsultbolag, utvecklare och designerns har skapats världen över kring systemet som i stort sett vem som helst kan bygga vad som helst med. Och det bästa med alltihop? WordPress är gratis!
Binero

Vad behöver du för att sätta upp din egen blogg i WordPress?

 1. En domän
 2. Ett webbhotell
 3. En wordpressinstallation

Vad är en domän?
Domännamnet är din bloggs adress. Det är alltså ett namn du väljer själv följt av t.ex. .se .com eller liknande. betterbloggers.se är Better Bloggers domännamn. En domän kostar ca 100 kronor per år.
Vad är ett webbhotell?
Ett webbhotell är platsen där din blogg bor. En hårddisk online skulle man kunna kalla det. Om du innan hade till exempel blogg.se så var det ditt webbhotell. I det här exemplet är Binero webbhotellet. Ett webbhotell kostar ca 100 kronor i månaden, beroende på var du har det och hur mycket utrymme och trafik du behöver stöd för. Bineros webbhotell kostar från 79 kronor i månaden.
Vad är wordpress?
Wordpress är ett system som du skapar din bloggs innehåll i. Layout (tema), funktioner (tillägg/plugins), sidor och inlägg finns i wordpress.

Skapa en domän och ett webbhotell med Binero

Välj domännamn
1. Välj domännamn. Detta kommer förhoppningsvis vara grunden till ditt onlinevarumärke så välj det noggrant. Om du redan har ett domännamn, följ instruktionerna för att använda det. Läs mer om hur du tänker kring ditt varumärke här »
2. Välj webbhotell. För de flesta räcker ”privat” om du inte har en monsterblogg. Känner du dig osäker, prata med Bineros kundtjänst. Om du betalar med kort direkt här så går det fortare till din sajt är aktiverad, annars kan det dröja tills din faktura är betald. Domänen kan ta upp till 24 timmar innan den aktiveras men oftast fortare.
3. Installera wordpress med Bineros One-Click-installer. Så här gör du! Det kunde inte bli lättare. Ett klick och det är klart. Hurra!

Känner du dig redo att starta din egen WordPressblogg? Börja här!


 

12 svar

 1. Perfekt! Precis vad jag behövde. Stort TACK!
  Sen är det ”bara” det där med statistiken också som jag behöver få kläm på.
  Men, en sak i taget…

 2. Har funderat mycket på det här med att blogga med wordpress men undrar hur man löser det här med att flytta med sin gamla blogg. Använder idag Blogger och vill ju givetvis att alla gamla inlägg ”följer med” och hur hittar mina gamla läsare till min nya blogg???

 3. Åh jag har funderat på att blogga på eget domän och för egen räkning eller vad man ska säga. Men det känns så osäkert på något vis gällande besökarna. Just nu har jag bloggportal och många hittar mig genom portalens första sida där jag syns. Men om jag bloggar själv, kommer jag inte tappa alla dom då? Då har man ingen tillhörighet längre och står liksom ensam på nått vis? Upplys mig. 🙂

 4. Men en fråga: som jag fattat det har wordpress också ett webbhotell? Eller är det en bloggplattform? Okej några fler frågor blir det visst: alltså om man har en blogg.wordpress, har man då? Kan man flytta över en blogger-blogg till en .wordpress? Och kan man senare flytta över en .wordpress till ett eget webbhotell och domän?
  Tack på förhand!

 5. Hej Linda! Jag har precis startat min WordPress-blogg och det går kanonbra. Jag har kört en vecka och har i snitt 90 besökare om dagen (mycket tack vare att jag länkat upp inlägg på FB). Nu undrar jag om du vet hur man kollar hur många prenumeranter som tecknat sig? det ska ju vara möjligt i WordPress har jag läst.
  /Benny

  1. Hej Benny! Jag tror inte det finns någon prenumerationsfunktions direkt i wordpress, inte i wordpress.org i alla fall. Om det är wordpress.com du har så föreslår jag att du vänder dig till deras support!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *