Det här inlägget är en del av artikelserien ”Lär dig wordpress med Binero” i samarbete med Binero – Sveriges vänligaste webbhotell.


I det förra inlägget i WordPresskolan fick du lära dig hur du sätter upp en domän, ett webbhotell och WordPress. I det här avsnittet ska du få lära dig hur du byter utseende på bloggen!
En stor anledning till att många suktar efter en wordpressblogg är just de fantastiskt stora möjligheter det finns till att ändra utseendet på sin blogg. Du kan göra allt från en stor nyhetssajt till en portfolio till oräkneliga olika varianter av en bloggdesign med wordpress. Om du är grafiskt lagd och kan koda lite så är möjligheterna oändliga men även om dina talanger ligger på andra håll så kan du ändå få dig en finfin blogg. Så här gör du!
Skärmavbild 2015-04-07 kl. 13.51.45
1. Det finns tusentals olika teman till WordPress, många av dem ligger redan i din installation. För att byta tema, gå in på Utseende -> Tema -> Lägg till nytt. Här kan du filtrera efter den typ av tema du vill ha, hur många sidebars, hur många kolumner etc.
Du kan även köpa och ladda ner ett tema från en site utanför din WordPress, till exempel superstora Theme Forest. När du bestämmer dig för ett tema, tänk på att försöka kolla så att utvecklaren kan hjälpa dig med support om du skulle köra fast och att det finns bra dokumentation för temat som förklarar hur du installerar och får till det som du vill. Just på Theme Forest kan du få en rätt bra aning om detta genom att titta på ”Buyer Rating” i högerspalten.
Är du nybörjare kan det vara bra att hålla sig till de teman som redan finns i WordPress, tills du får kläm på det hela.
2. När du har hittat ett du gillar, klicka på Förhandsgranska för att se hur bloggen skulle se ut med den layouten. I de allra flesta fall går det att ändra mycket även från det standardutseendet.
3. Om du gillar hur bloggen ser ut, klicka på Installera och sedan Aktivera för att byta utseendet. Oroa dig inte! Du kan alltid gå tillbaka till det gamla utseendet om det inte blir som du tänkt dig.

Nu är det dags att börja bygga ditt WordPresstema!

4. Oftast finns det något som heter Theme Options, där kan du välja färger, typsnitt, headerbild och bakgrundsbild bland annat. Dessa tillval kan även ligga under Utseende -> Anpassa.  Fippla runt där tills du är nöjd.
5. De små ”avdelningar” som ligger i sidopanelen (sidebar) kallas Widgets. För att ställa in vilka du vill ha på de olika platserna i din sajt, gå in under Utseende -> Widgets.
Skärmavbild 2015-04-07 kl. 13.52.26
6. Välj den Widget du vill ha och dra den till rätt sidopanel eller footerpanel till höger. Spara! Om du inte vet vilken som är vilken, testa dig fram!
7. Klar! Nu har du en helt ny design på din blogg!


2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *