Månadens medlemsblogg Maj 2015
I april drog jag igång ett nytt inslag här på Better Bloggers – månadens medlemsblogg. Nu har det blivit maj och dags att lämna vidare fanan till nästa vinnare – Rania Rönntoft!
Rania bor i Sundsvall där hon driver eget företag som fotograf. Hon är beroende av kaffe, älskar naturen och går gärna barfota. Jag mailade Rania för att gratulera och passade på att ställa några frågor till henne.
rania03
Grattis Rania! Du är Better Bloggers medlemsblogg i maj! Hur känns det?
Tack! Det känns ju otroligt roligt, Jag visste faktiskt inte ens att Better Bloggers utsåg medlemsbloggar. Jag har nyss gått med i Better Bloggers då jag för kanske en månad sen börjat blogga mer igen, göra om bloggen och lagt om min tid för att fokusera lite mer på bloggandet så det är ju jätteroligt att det uppenbarligen märks och att bloggen/jag syns lite!
Berätta, vad handlar din blogg om?
Jadu, den handlar väl om mig och mitt liv. Störst fokus har fotograferandet, mina egna bilder och livet som frilansande fotograf och egen företagare. Men den handlar även om att njuta av livet, det enkla men fina i vardagen, att vara ute i naturen mycket och att tänka på miljön. Konsumera och jobba mindre för att ha tid till att leva mer. Sedan fotograferar jag mestadels mat och inredning så det blir ju mycket sådant på bloggen. Och kaffe, mycket kaffe blir det!
Du jobbar ju som fotograf och har väldigt mycket fina bilder i din blogg. Hur har din blogg utvecklat ditt fotograferande?
Tack, så otroligt roligt att du gillar mina bilder! Dels har bloggen varit ett sätt för mig att dokumentera min utbildning, min resa till livet som frilansare och min utveckling inom foto. Går man tillbaka och läser gamla inlägg/ kollar på gamla bilder kan man tydligt se hur mycket jag utvecklats som fotograf, både tekniskt och i min personliga stil och det är så mycket värt att kunna göra det vissa dagar när man inte känner sig så bra haha.
Men sedan har den påverkat mycket i form av bildserier och storytelling. Förr tog man kanske en bild rakt upp och ner på något. Men i bloggen behöver bilderna förmedla en känsla och berätta något, ett inlägg blir trevligare med fler bilder som tillsammans fungerar väldigt bra ihop, berättar något och tillsammans bildar en helhet som förmedlar det man tänkt. Man blandar detaljbilder med större vyer och man lär sig också att retuschera bilder så att färger, ljus och känsla stämmer överens i en hel serie. Det här är en jätteviktig kunskap att ta med sig ut i arbetslivet om man ska producera en serie bilder åt en kund, i all från inredningsreportage till smyckesbilder till exempel. Att skriva om och kring mina bilder, att tänka mer på vad jag fotograferat, hur och varför har också hjälpt mig otroligt mycket i min egna utveckling som fotograf.
rania01
Vad betyder din blogg för dig?
Det har kommit och gått en hel del, vad bloggen betytt för mig. Nu är den väldigt viktig och en stor del av min vardag. Förr var den nog mer en dagbok. Jag bara skrev, om allt och inget och hade inga djupare tankar med den – jag brydde mig inte så mycket. Nu känner jag att den såklart fortfarande är personlig och en del av mitt liv, ett ställe där jag visar upp och skriver om min vardag. Men den är också en del av min business nu. Den ger en bredare bild av vem jag är som fotograf och även om man kan se mina bilder i min portfolio så får man på bloggen se dem i ett sammanhang. Jag kan skriva om uppdrag, vad jag fått för brief, hur jag gått tillväga och sedan visa upp slutprodukten.
Via bloggen tror jag man lär sig mycket om mig som person, egen företagare och fotograf. Sedan är den ett sätt att hålla igång mitt fotande. Även om jag inte har mycket uppdrag kan jag alltid arbeta med att skapa bra material till bloggen, jag håller igång så att jag liksom inte ”tappar greppet” och kommer av mig, som man lätt gör om man låter det gå långt mellan gångerna man fotograferar.
Bloggen är även ett sätt för mig att nå andra människor och knyta kontakter. Jag är väldigt social och gillar att träffa nytt folk. Jag ser det också som en möjligt att lära ut lite om att arbeta som fotograf, frilansare och egen företagare. Jag hoppas på att visa både det bra och dåliga, det roliga och det jobbiga och att folk frågar mycket om de undrar något. För att driva eget, och med ett kreativt yrke, är inte alltid en dans på rosor och man gör så mycket mer än att bara ta fina bilder.
rania02
Vad hoppas du för din blogg i framtiden?
Oj, min blogg i framtiden. Jag hoppas såklart att mina fina läsare fortsätter att följa mig, lämna fina kommentarer och ge den fantastiska support jag får just nu. Jag hoppas också att lite nya, härliga människor hittar dit och börjar skriva med mig! Sedan hoppas jag väl att bloggen kanske blir en ännu större del av min business framöver och kanske genererar lite nya uppdrag och kunder. Främst håller jag bara tummarna för att jag kommer fortsätta tycka om att blogga och att jag inte slutar, att bloggen kommer fortsätta kännas rolig och utveckla mig och mitt bildspråk.
Alla bilder är © 2015 Rania Rönntoft, Rania Maria Photography.

Läs Ranias blogg här!


 

Vill du bli månadens medlemsblogg? Lämna en kommentar nedan och lägg till vår badge på din blogg!

4 svar

  1. Härligt att få se lite annat än mode- och träningsbloggar! Inget ont emot dem, jag följer flera stycken, men det är variationen som är det bästa med bloggar enligt mig. Att få en inblick i ett helt annat liv är så jäkla spännande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *