Ellen undrar:
Som jag fattat det har wordpress också ett webbhotell? Eller är det en bloggplattform? Okej några fler frågor blir det visst: alltså om man har en blogg.wordpress, har man då? Kan man flytta över en blogger-blogg till en .wordpress? Och kan man senare flytta över en .wordpress till ett eget webbhotell och domän? Tack på förhand!
Vi tar det från grunden tycker jag! WordPress är i sig ett blogg- och innehållshanteringssystem skrivet i PHP och som använder databasen MySQL för datalagringen. Det är open source, vilken innebär att vem som helst kan komma åt källkoden och vidareutveckla plattformen genom till exempel teman och plugins.
Du kan flytta över en blogg från blogger till wordpress och en wordpress.com till ett eget webbhotell, inga problem! Läs den här guiden för mer information om hur du byter från blogger till wordpress.
wordpresscom

WordPress.org – self hosted

Det som beskrivs i det här inlägget om att starta en wordpressblogg på eget webbhotell är det som kallas en self hosted wordpressinstallation. Installationsfilerna laddas ner från wordpress.org och laddas sedan upp på ens eget webbhotell. Vissa webbhotell, som Binero, har ”en-klicks-installation” direkt i sitt verktyg vilket innebär att man inte behöver ladda ner installationsfilerna själv, det är redan gjort. De har alltså skapat en ”genväg”. För att ha en self hosted wordpressinstallation måste du ha ett separat webbhotell och en domän. Många svenska bloggportaler använder wordpress.org som bas för sina bloggar.
WordPress.org passar dig som vill ha alla möjligheter och total kontroll över din blogg. Du kan välja mellan tusentals olika teman eller skapa ditt eget och installera plugins efter eget tycke och smak. Det underlättar dock om du har viss teknisk kunskap.

WordPress.com – bloggtjänst

Om du inte vill betala för ett webbhotell och inte behöver eller vill ha utvecklingsfriheten som wordpress.org ger så finns alternativet wordpress.com – en gratis ”bloggportal” där du likt blogg.se, blogger eller andra bloggtjänster registrerar dig och får en adress som ser ut i stil med minblogg.wordpress.com. Du kan också köpa en egen domän och peka till bloggen. WordPress.com är mobilvänligt, SEO-vänligt och det finns hundratals teman att välja mellan.
WordPress.com passar dig som vill ha allt serverat och så lite krångel som möjligt. Du som inte har superhöga krav på att kunna ändra utseendet på din blogg hur du vill eller kunna ha tillgång till kod eller lägga in plugins hur du vill. Perfekt för nybörjaren!

Vilken passar dig bäst? .com eller .org?


 

10 svar

    1. Nu har jag svaret! Installera plug-inet Jetpack på .org-sidan så får man tillgång till det som .com har – ex att kunna installera gravatar!

 1. Hej!
  jag tänkte börja blogga. (någon måste ju va sist med det med!)
  Hur som helst.. Jag förstår inte riktigt då jag är 100% nybörjare.
  Till min fråga: hur går jag till väga om jag vill skaffa en blogg som jag i nuläget inte vill betala för, men vill ändå ha möjligheten att i ett senare skede flytta bloggen så att den blir helt ”min egen” och då gå över till att betala för den. (Om det nu skulle visa sig att folk faktiskt vill följa mig)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *