Att ha sin blogg på en portal har sina fördelar. Är du ny kan det vara lättare för besökare att hitta till dig, då vissa portaler lyfter sina medlemmar på förstasidan och tack vare olika verktyg kan du med enkla medel få ihop en snygg design utan att vara en fena på kod. Oavsett om du är på väg att skapa din första blogg eller har hållit på ett tag och funderar på att ta nästa steg kan det vara bra att göra lite research innan du bestämmer dig för vilken bloggportal du ska ligga på.
Vad är det egentligen som skiljer dem åt? Hur mycket kan du styra din egen design? Hur enkelt är det att mobilblogga och finns det någonstans där du kan tjäna pengar? Frågorna är många så därför har vi gjort en djupdykning i ämnet och först ut är Spotlife!

Spotlife
Spotlife

Spotlife grundades 2008 och är idag (enligt dem själva) Nordens största bloggportal med stora namn som Linda Hallberg, Andreas Wijk och så självklart grundaren herself – Blondinbella.
Vem som helst kan skapa en blogg här och det är gratis. Bloggadressen kommer bli dittbloggnamn.spotlife.se. Spotlife använder sig av WordPress så ni som jobbat med det innan kommer att känna igen er.

Dashboard

Dashboard
Dashboard

Vid första anblick är det lite rörigt med alla funktioner men klickar du runt ett tag kommer du snabbt in i hur det är uppbyggt.
Under Utseende hittar du teman, widgets och menyer. Det finns sju stycken teman att välja bland så utbudet är kraftigt begränsat jämfört med det utbud som finns på WordPress.
Klickar vi oss vidare till Verktyg kan du importera content från en annan WordPressblogg eller från ett RSS – flöde.
Under Inställningar hittar du alla tillgängliga plug-ins till WordPress, exempelvis statistikfunktioner och Google Fonts.

Inlägg

InläggsfunktionInläggsfunktionen är enkel och har stöd för att lägga in klipp från youtube, vimeo, dailymotion mm. Extra plus för funktionen “distraktionsfritt författande” som gör att du kan tona ut menyer och annat på skärmen för att inte tappa fokus när du skriver ett inlägg. Genom att enkelt bocka i rutan nedanför inläggsfönstret publicerar du bloggposten direkt på Facebook när du är klar. Med verktyget “blogga det här” kan du snabbt klippa in bilder eller text direkt från webben i ditt inlägg.

Redigeringsmöjligheter

Det finns en hel del anpassningar du kan använda dig av för att få ett unikt utseende på din blogg. Det går exempelvis att bestämma färg på länkarna, använda typsnitt från Google fonts och ange automatisk skalning på bilderna så att de alltid har samma bredd. Plus för att bloggen  automatiskt blir responsiv, det vill säga layouten funkar både på dator i mobilen.

Mobilblogga

Genom att ladda ner WordPress-appen från App-store kan du blogga på språng från mobilen. I skrivande stund genomför Spotlife uppdateringar vilket gör att det inte går att mobilblogga från WordPress-appen, däremot kan du fortfarande blogga i mobilens webbläsare men det är lite meckigt.

Statistik

Har du, liksom Better Bloggers, en nyhetsbrevslista kopplat till din site via Mailchimp kan du genom verktyget Analytics360 hämta in statistik från både Mailchimp och Google Analytics direkt till din dashboard. Det spar dig tid eftersom du slipper lämna Spotlife och du har all statistik på samma ställe. Stöd finns också för att koppla endast Analytics så att du kan hålla koll på dina besökare (psst, håll utkik här på Better Bloggers för en renodlad guide om grunderna i Google Analytics)

Tjäna pengar

Och så var det ju det här med att tjäna pengar… Spotlife jobbar med annonsörer men som liten blogg kan det vara svårt att tjäna pengar på det sättet, det krävs att du har ett antal tusen besökare per vecka. Spotlife har ett par anställda toppbloggare som får en fast månadslön så om du har viljan och drivet är det bara att satsa, högt!
Minus för komplicerad mobilbloggning och att Spotlifes egen FAQ lämnar en hel del att önska om du kör fast, frågorna är väldigt ytligt besvarade och du behöver ha en del förkunskaper för att få ut det mesta av alla de funktioner som finns.
Nästa vecka analyserar vi Devote, stay tuned!
» Läs också: Egen domän och egen wordpressblogg – så gör du!
Läs fler delar i vår följetong om bloggportaler:
» Del 1 – Spotlife
» Del 2 – Devote
» Del 3 – Nouw
» Del 4 – Blogg.se


 

8 svar

  1. Vilken kul och bra atrikelserie! Jag har länge funderat om jag borde ha bloggat på en portal någon gång, men gillar samtidigt friheten då jag bestämmer över allt själv.

  2. Tack för det här inlägget! Jag undrar om ni vet något sätt att göra en xml-fil för import på en sida men ej längre har inlogg till? Min gamla metroblogg är registrerad i en email som jag i någon rensarmani tagit bort.. och nu kan jag inte flytta inläggen =(

  3. Spotlife bör man nog ganska snabbt utesluta, det är på kraftigt dekis och har börjat radera ordentligt, speciellt bland bloggar som råkar ha fräckheten att vara kritiska och ifrågasätta varför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *