Vi har kommit till del 4 i vår artikelserie om olika bloggportaler och näst på tur är blogg.se! Portalen är en av de äldsta och mest välkända med tusentals aktiva bloggar. Här ligger många stora bloggar, till exempel Trendenser, Aina Lesse och Nevnarien. Majoriteten av Sveriges bloggare har någon passerat genom blogg.se.

Skärmavbild 2015-09-13 kl. 12.04.57

 
Vi hoppar direkt in i bloggverktyget!

Dashboard

På förstasidan har du övergripande översikt av din blogg och dess funktioner. Uppe i kugghjulet till höger hittar du Inställningar, där du exempelvis kan koppla Facebook, Instagram eller Bloglovin till din blogg, blockera otrevliga kommentarer och följa hur det går för dina annonser.

Inlägg

Inläggsfunktionen ser ut såhär:
Skärmavbild 2015-09-13 kl. 11.30.37
Kort sagt väldigt enkel att använda och likt de flesta andra portaler kan du tidsinställa inlägg, välja att skriva i vanligt läge eller html.

Design

I blogg.se’s designpanel kan du ändra “the basics” som bakgrundsfärg, textstorlek och typsnitt. Det finns också möjlighet att ändra i HTML-koden, så har du kunskap i HTML så kan du göra rätt så stora förändringar för få din blogg att se mer personlig ut.
Skärmavbild 2015-09-13 kl. 11.56.26
Du kan designa din blogg i två lägen, ett för den ska visas i datorn och en mobilanpassad design. Att ha en mobilanpassad sida är givetvis frivilligt men lägg gärna lite tid på den designen också eftersom allt fler surfar från mobilen.

Redigeringsmöjligheter

Det finns ett antal fria teman att välja på och du kan till exempel byta bakgrundsbild, färger på text och typsnitt. Du kan göra betydligt fler designändringar om du har ett PRO-medlemskap. Läs mer om PRO-medlemskap längre ner i det här inlägget.

Mobilblogga

Mobilblogga gör du enkelt genom att ladda hem blogg.se’s app som finns både till Android och iPhone.
image1

Statistik

Möjligheten att se statistik är begränsad till det inbyggda verktyget på blogg.se om du inte är PRO-medlem, först då kan du ansluta Bloggportalen och Google Analytics.

Tjäna pengar

Nyligen har blogg.se börjat samarbeta med ett företag som jobbar med sponsrade inlägg och klickkampanjer, Tourn. Deras rekommenderade ersättning för ett sponsrat inlägg är 300 kronor, en summa som ligger långt under det vi på Better Bloggers rekommenderar. Till dessa samarbeten behöver du ansöka och du kan då själv offerera en summa du anser vara rimlig, även om den ligger över den rekommenderade summan. Ha i åtanke att 25 % av din vinst försvinner i avgifter och sedan tillkommer även skatt. Du kan således förvänta dig att få ut inte fullt hälften av summan du erbjuds.
Tänk också på ditt varumärke och kanske det viktigaste – vilken känsla du vill förmedla med din blogg? Hoppa inte på ett samarbete som inte stämmer överens med din blogg och som du inte kan stå för, det kommer inte kännas trovärdigt. En annan viktig sak är att tydligt märka ut på din blogg när det är fråga om samarbeten för att undvika att bli fälld för smygreklam.

Övrigt

På blogg.se finns ett forum där du kan diskutera saker med andra medlemmar på nätverket, tipsa om din blogg eller hitta nya spännande bloggar att följa.
Skulle du köra fast i ditt bloggande har blogg.se en bra FAQ där du kan hitta svar på de vanligaste frågorna men också ställa din egen fråga till supporten.
Det finns också möjlighet att bli PRO-medlem, vilket av blogg.se marknadsförs som ”för dig som tar ditt bloggande seriöst”. För 499kr/året ingår en egen domän, att själv kunna välja annonser på din blogg, fler teman och möjligheten att lägga till mätverktyg som Google Analytics och Bloggportalen. Genom att bli PRO-medlem låser du även upp de sista delarna i “Bloggskolan”, en liten guide om hur du får ut det mesta av ditt bloggande där de första delarna är gratis.

Bloggar du på blogg.se och har feedback? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Läs fler delar i vår följetong om bloggportaler:
» Del 1 – Spotlife
» Del 2 – Devote
» Del 3 – Nouw
» Del 4 – Blogg.se


4 svar

 1. Jag bloggar på blogg.se och har i stort sett alltid gjort det förutom när jag under 1 års tid var hos for.me. Det jag gillar med blogg.se är att man kan skapa en personlig design vilket för mig är viktigt. Man har en bra kommentarsfunktion där om man är medlem får en notis när ens kommentar blivit besvarad. Skulle man inte vara medlem så kan man få ett mail (om man lämnar mail adressen i rutan) när bloggaren svarat på ens kommentar. Dom lägger sig inte i när de kommer till samarbeten men dom hjälper heller inte till ifall något i designen går fel om du själv har ändrat den. Kundtjänst svarar alltid på mina mail men jag vet MÅNGA som klagar på att dom aldrig får hjälp eller svar.
  Sen så finns Synas.
  På alla bloggar som inte har PRO visas en annons precis över headern. Vi denna annonsen samlar vi alla bloggare poäng. Annonsen visas inte för varje ny person som besöker bloggen men du får 1 poäng per besökare som annonsen visas för. Med hjälp av dessa poäng så kan du senare välja om du vill köpa en ny design eller om du vill köpa en Synas. Synas är en liten ruta som syns för alla inloggade längst upp till höger. Där kan du för dina poäng köpa 30 minuter som om man har otur måste dela med 3 andra bloggare om man har otur och dom väljer samma tid. Dyraste tiden som är kl 21.00 kostar 12.000 poäng tror jag det är. Billigast är 08:00 och 23:00, dom kostar bara 3000 poäng. Dock är det inte lönsamt och jag tror detta gör att jag endast får 2-5 nya besökare till min blogg.

 2. Jag hade blogg.se i ca ett år innan jag bytte nu på sensommaren.
  Det som var bra med blogg.se var följande:
  +Bloggskolan, hjälpte faktiskt till en hel del att komma in i bloggtänk och hur man ska akta sig för att bli utnyttjad mm
  +Framsidan, jag går fortfarande in på den för att hitta kul blogginlägg trots att jag inte bloggar där längre
  +Man kan variera designen väldigt fritt om man kan koda och man lär sig mycket av det. Många bloggar specialiserar sig på att koda åt andra bloggar på blogg.se vilket i sig är lite kul. Dock finns det lite baksidor av det också (kommer bland mina minus..)
  +ett gilla-hjärta för inlägg som är lätt för besökare att förstå och trycka på utan att logga in med något. Saknar detta massor!
  +Det är bättre än många andra på att lyfta lite olika typer av bloggar. tex. en blommig tekopp och andra powerbloggar. Sen har de även en speciell avdelning för alternativbloggar (ruffdiamonds). Saknar motsvarande på Nouw där jag bloggar nu.
  + Synas. Man kan genom att ha en banner högst upp tjäna ihop poäng på sina sidvisningar. Då får man tillgång till bättre designmallar. För poängen som man samlar ihop kan kan sedan köpa ett av PRO-teman alternativt köpa reklamplats på deras ”synas ruta”. Jag tycker inte att det gett särskilt mycket besök och jag är själv dålig på att kolla på synas-bloggarna men lite kul är det ändå att hålla på med det.
  Det här tycker jag är mindre bra:
  -PRO är rätt så dyrt, speciellt för mig som redan hade ett domännamn så blev det mycket pengar. Dessutom har jag köpt till de kurser i bloggskolan som inte var gratis och det kändes inte lika bra som de första gratisdelarna.. Men är man nyfiken så X-)
  -Är man PRO får man tillgång till fler teman, men många av dessa teman har någon bugg som gör att det ser dåligt ut i explorer eller så blir det något annat gorm. I praktiken är ju med andra ord inte urvalet så stort som man först trodde när man betalade? Vad jag märkt korrigeras inte buggar när ett tema väl har släppts. Då får man vänta tills nästa nya kommer och hålla tummarna för att det funkar men när jag bytt till ett nytt och testade att klicka runt så upptäckte jag ofta både ena och det andra.
  -Det är inte konsekvent vilka saker som går att ändra i de olika teman som finns. Vissa har massvis med valmöjligheter med typsnitt, bredd osv medan andra har jättefå. Sammanfattningsvis krävs det väldigt mycket arbete för att få till designen.
  -Appen, det kanske är korrigerat nu men när jag bloggade gick det inte att ladda upp bilder med vit bakgrund utan att det vita fick en annan färg efter att bilden laddats upp (och komprimerats?)… jättefult om man har vita partier i en bild som man vill att de smälter ihop med ens bakgrund och så får det vita i bilden en solkig ton istället.
  -mobilversionen ser likadan ut för alla med blogg.se och det är lite trist, innehåller i sidomenyn kan se lite konstigt och trist ut då.
  -Tänk er för när ni använder ”Tourn”. Var själv in på en blogg som jag gillar och såg ett kollage med kläder. Jag såg visserligen att det var sponsrat men jag trodde att hon gjort kollaget själv. Sen upptäckte jag här om veckan att så inte var fallet utan kollaget var färdigt och bara inklistrat. Då kände jag mig lite lurad och besviken, tycker att man kan skriva att det var ett färdigt kollage annars tror man ju som läsare att visst bloggaren har fått betalt för att visa kläder från ett företag men hon har valt ut och gjort kollaget själv. Trovärdighet som naggas i kanterna för 300kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *